Sanal ofis, dijitalleşmenin getirdiği uzaktan çalışma modelleri ile tercih edilen bir ofis modelidir. Özellikle fiziksel ofise ihtiyaç duymadan uzaktan çalışma modeliyle işlerini yürütebilen işletmeler için sanal ofis kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle e-ticaret, yazılım, sosyal medya, dijital pazarlama gibi dijital alanda çalışan işletmeler sanal ofis tercih ediyor.
Sanal Ofis Nedir?
Günümüzde şirket kurulabilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için adres göstermesi zorunludur. Sanal ofis de fiziksel ofise ihtiyaç duymayan ancak şirket kurulabilmesi ve yasal adres gösterilebilmesine olanak sağlayan ofis modelidir. Sanal ofisler genellikle evden çalışma düzenine sahip işletmeler ve girişimler tarafından tercih ediliyor.
Sanal ofislerde işletmelere iletilmek üzere evrak, posta, fatura ya da kargo gibi her türlü gönderi alınır. Alınan evraklar ve postalar işletmeye teslim ediliyor.
Sanal Ofis Yasal mı?
Sanal ofisler, Türkiye’de yasal olarak tercih edilen bir üyelik modeli. Sanal ofis kullanımında yasal gerekçeler mevcut. Ülkemizde şirket kurmak isteyen kişilerden kira sözleşmesi ya da tapu isteniyor. Sanal ofis hizmetleri de resmi adres göstermek isteyen işletmeler ya da kişiler tarafından tercih ediliyor.
Sanal Ofislerin Avantajları Nelerdir?
Sanal ofislerin çalışanlar için birçok avantajı bulunuyor. Fiziki bir ofis tutma zorunluluğu olmayan işletmeler birçok açıdan avantajlıdır.
Düşük Maliyet
Sanal ofislerin en temel avantajı, sanal ofislerin geleneksel ofislere göre daha düşük maliyetli olmasıdır. Geleneksel ofiste işletmeler, elektrik, su, doğalgaz, mutfak giderleri gibi pek çok gidere sahiptir. Ancak sanal ofisi düşük maliyetle tutmak mümkündür. Sanal ofis ile elektrik, doğal gaz gibi ek maliyetler ortadan kalkmış olur.
Merkezi ve Prestijli Lokasyon
Sanal ofisler genellikle iş merkezlerinin yoğun olduğu merkezi lokasyonlarda hizmet verir. Sanal ofis ile hem merkezi hem de prestijli lokasyonlarda çalışmak işletmeye prestij katacaktır.
Posta ve Kargoların Karşılanması
Sanal ofis ile posta ve kargolar işletme adına kabul edilir ve işletmeye teslim edilir. Bu sayede karşılama görevlisi gibi ek maliyetler de ortadan kalkmış olur.
Resepsiyon Hizmetleri
Sanal ofis ile gelen çağrılar ve ziyaretçiler karşılanır. Müşteriler ve iş arkadaşları karşılanarak işletmeye bilgi verilir.
Network
Sanal ofisler prestijli lokasyonlarda ve iş merkezlerinde yer alır. Farklı disiplinlerde çalışan ekip ve işletmeler ile tanışma ve network ağı geliştirme imkanı elde edilir.