Geleneksel mağaza alışverişinin dijital dünyaya taşınmış hali olan e-ticaret, internet kullanımının yaygınlaşması ile popüler hale gelmiştir. E-ticaretin popülerliğini her geçen gün daha da artırmasıyla günümüzde sektör fark etmeksizin her marka internet üzerinden ürün veya hizmet satışı yapmaya başladı.
Tüketiciler için daha hızlı ve pratik alışveriş imkânı sağlayan e-ticaret, üreticilere coğrafi sınırlamalardan bağımsız olarak dünya çapında bir pazar erişimi gibi pek çok açıdan avantaj sağlar. E-ticaret, kazanç elde etmek isteyen kişiler için farklı fırsatlar da sunar. Bu nedenle e-ticaret ile ürün veya hizmet satışı yapmak isteyen birçok kişi “e-ticaret için şirket gerekli mi” sorusunu merak eder.
E-Ticaret İçin Şirket Gerekli mi?
E-ticaret, geleneksel mağazacılığın dijital dünyaya taşınması anlamına gelirken, e-ticaret şirketi kurmak, e-ticaret faaliyetlerini düzenli ve güvenli bir şekilde yürütmek açısından önemlidir. E-ticaret şirketi, internet üzerinden ürün veya hizmet satışı yapma konusunda farklı açılardan avantaj sağlar. İnternet üzerinden satış yaprak kazanç elde edilmesi halinde yerel yasal düzenlemelere ve vergi yükümlülüklerine uyum sağlamak önemlidir. Bu nedenle e-ticaret için şirket kurmak zorunludur.
E-Ticaret İçin Şirket Türleri Nelerdir?
E-ticaret için en uygun şirket türünün seçilmesi önemlidir. Hangi şirket türünün ihtiyaçlara yanıt vereceğini anlamak için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat edilmelidir. E-ticaret için yaygın olarak tercih edilen şirket türleri şöyle sıralanabilir:
E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi: Şahıs şirketi e-ticaret yapmak isteyen kişiler tarafından yaygın olarak tercih edilir. Şahıs şirketleri, limited ve anonim şirketlerden farklı olarak tek bir kişi tarafından işletilen ve yönetilen şirket türüdür.
E-Ticaret İçin Limited Şirket: En az iki, en fazla elli gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulan şirket türüdür. Ortaklar, şirketin sermayesine katkı sağlayarak işletmenin zararlarına da ortak olur.
E-Ticaret için Anonim Şirket: En az beş ortak tarafından kurulur. Şirket sermayesi, paylara bölünerek her ortak adına hisse senedi çıkarılır.
E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?
E-ticaret şirketi kurmak, doğru adımlar ve planlama ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. E-ticaret için şirket kurmak için ilk olarak tercih edeceğin şirket türüne karar vermelisin. E-ticaret için şahıs şirketi kurulumu, diğer şirket türlerine kıyasla daha pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden şirket başvurusu gerçekleştirilir. Vergi dairesi tarafından yapılan inceleme sonrasında şirket kurulmuş olur.
E-Ticaret Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
E-ticaret şirketi kurarken ihtiyaç duyulan belgeler, şirket türüne göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak, şirket kurulumu için ihtiyaç duyulan bazı temel belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Şirketin kurulumu başvuru formu,
- Şirket ortaklarının kimlik fotokopileri,
- Şirket ortaklarının son 6 ay içinde çekilmiş üçer vesikalık fotoğrafı,
- Şirket merkezinin adresi,
- İş yeri tapu veya kira sözleşmesine ait fotokopi,
- Kurulacak şirketin unvanı,
- Şirket temsilcisi,
- Ortakların sermaye oranları.
E-ticaret için limited şirketi kurulumu sırasında vergi dairesine teslim edilecek belgeler arasında şirket ana sözleşmesi de bulunmalıdır. Daha sonra Ticaret Odası’nda söz konusu şirketin unvanı belirlenerek şirket genel kurul ve yönetim kurulu üyeleri tespit edilir. Ana sözleşme içerisinde şirketin faaliyet konuları da yer almalıdır. Bilgilerin tespit edilmesinin ardından MERSIS sisteminden potansiyel vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri alınabilir. Şirket kurulumu, kısa süre içerisinde resmi olarak tamamlanacaktır.